друкувати


Посольства трьох країн ЄС написали листа-попередження щодо заборони відкриття ринку землі іноземцям

5 грудня 2019, 15:00

Посольства трьох країн Євросоюзу написали лист-попередження до Офісу президента з копією на ім'я Андрія Богдана, Дмитра РазумковаОлексія Гончарука та Давида Арахамії щодо заборони відкриття ринку землі для іноземців. Звернення є у розпорядженні AgroPolit.com.

Лист написали посольства Чехії, Швеції та Данії. 

У документі зазначається, що компанії, власниками яких є іноземці, вже беруть активну участь у ринку, вступаючи у договірні відносини з пайовиками (орендодавцями) виключно на основі взаємної згоди (відображається у ціні оренди землі) у частині довгострокових партнерських відносин та переважного права на викуп землі у випадку зняття мораторію на продаж сільгоспземель.

Виключення компаній, власниками яких є іноземці, стане порушенням цих прав, а також суперечитиме правомірним очікуванням іноземних інвесторів. Закордонні інвестори понесуть значні втрати в результаті вимушеного продажу своїх українських активів. Подібний розвиток подій суттєво зашкодить довгостроковій інвестиційній репутації України, а також перешкодить зростанню продуктивності АПК, що є основною метою земельної реформ», — йдеться у повідомленні.

Автори листа стурбовані пропагованим вибірковим підходом, який ставить компанії з іноземним капіталом, які вже присутні на ринку, у дискримінаційне становище у порівнянні з 100% (стовідсотково) українськими компаніями.

Під значною загрозою у цьому випадку є не тільки репутація, а й загальний обсяг агровиробницва України», — додали у посольствах.

Нагадаємо, згідно із законопроектом №2178-10, за який проголосували у першому читаннідоступ до ринку землі іноземцям нададуть з 2024 року. Таке рішення було прийняте на користь українських аграріїв, які виступили проти відкриття ринку землі українцям.

Згодом президент України Володимир Зеленський у своєму зверненні повідомив, що питання відкриття ринку винесуть на референдум. Уповноважений президента з питань землі Роман Лещенко відзначив, що референдум проведуть після прийняття пакету народовладдя у 2020 році.

Раніше повідомлялося, що сумарно агрокомпанії з іноземними інвестиціями обох груп (чисті іноземці та публічні компанії) сьогодні обробляють в Україні близько 3,5-4 млн га с/г землі. Дослідження щодо земель, які обробляють холдинги, фермери та ОСГ в Україні дивіться за посиланням.

В Україні зареєстровано Асоціацію аграріїв України, яка захищатиме права та інтереси аграрних компаній з іноземним капіталом на чолі з Олексієм Сидоровим.

Хронологію парламентських слухань щодо відкриття ринку землі в Україні дивіться тут.