друкувати


Презентовано структуру всіх сільськогосподарських земель України

4 грудня 2019, 15:45

Перед запуском ринку землі озвучено структуру земель сільськогосподарських підприємств України. Про це розповів під час парламентського слухання «Земельна реформа: вітчизняна модель обігу земель сільськогосподарського призначення» голова комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Микола Сольський. Онлайн-трансляцію слухань дивіться у матеріалі за посиланням.

Він розповів, що всі діючі підприємства, які подають звітність, розділили на три категорії:

«На першу групу припадає близько 35,6 тис. господарств, які обробляють 23% усіх сільськогосподарських земель, на останню групу припадає 182 підприємства, що обробляють 21% земель. Найбільшою групою є середня – 4720 підприємств, що мають в обробітку 56% земель», — каже він.

Чим займаються ці підприємства на сільськогосподарських землях?

За даними голови аграрного комітету Миколи Сольського, розподіл виглядає так:

Найбільш розчаровує той факт, що під овочівництво, садівництво, ягідництво, виноградарство та інші сфери багаторічних насаджень використовується менше 8% земель сільськогосподарського призначення.І виною цьому є саме відсутність прозорого ринку землі. Не буде господар на орендованій землі без власності закладати багаторічні насадження, вкладати значні кошти в покращення якості ґрунтів, у полив та іншу необхідну інфраструктуру. Тобто, у ті галузі, які потребують довготривалих інвестицій. Людей, які цим зараз займаються можна назвати сміливцями», — підсумував він.

Нагадаємо, AgroPolit.com спільно з сервісом автоматичного аудиту земельних ділянок Feodal.online презентував результати дослідження, хто обробляє с/г землі в Україні. Було проаналізовано статистичну звітність, подану товаровиробниками трьох категорій — ОСГ, фермерами та холдингами — за 2017-й, 2018-й та на 1 червня 2019 року. Таким чином, кількість усіх с/г земель, які перебувають у легальному обробітку, поступово зростає. Так, у 2017 році загальна площа під посівами с/г культур становила 27,046 млн га, у 2018 році — 27,682 млн га і на 1 червня 2019 року — 27,842 млн га. Частка ОСГ із цих 27,842 млн га — 8,393 млн га, юросіб — 19,449 млн га та в обробітку фермерів 15,9 млн га. За прогнозами експертів, запуск вільного ринку збільшить кількість легально оброблюваних земель.