друкувати


Аравійському бізнесу запропонували 4 напрямки інвестицій в Україну

2 грудня 2019, 14:38

Представникам бізнесу з Саудівської Аравії назвали 4 напрямки інвестицій в Україні. Їх озвучили українські експерти та представники азійської країни під час II Саудівсько-українського аграрного бізнес-інвестиційного форуму в Києві.

Першим напрямком для інвестицій, такий як придбання нерухомості назвала Зоряна Созанська-Матвійчук, партнер RedcliffePartners. Йдеться про покупку для наступного розвитку бізнесу будівель держпідприємств, які не використовуються.

«Були попередні зусилля купувати великі активі в Україні, це не дуже було успішно. Але зараз ми стукаємо по дереву і сподіваємось, що велика приватизація піде. Що потрібно зробити інвестору – будувати комунікацію, відносини з людьми, долати мовний бар’єр та інвестувати в Україну», – розповіла Созанська-Матвійчук.

Другий перспективний напрямок, на думку Зоряни Созанської-Матвійчук – вкладення коштів у сільське господарство на півдні України.

Активними для розвитку у наступному році будуть інвестиції у відновлювальні джерела енергії, встановлення електростанцій, які працюють на сонячних панелях у агросекторі на півдні України», – сказала Созанська-Матвійчук.

Цю думку продовжив Олексій Павленко, міністр АПК України у 2014-2016 рр.

«У Саудівській Аравії найкращі технології іррегаційних систем... Тому бажаю вам успіхів», — звернувся до учасників форуму Павленко.

Третій напрямок, який назвав Павленко – оснащення портів та побудова інфраструктури поруч з ними. Про важливість побудови доріг до портів за підтримки інвесторів відзначив Тарас Висоцький, заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства з питань агрополітики.  

Мільярди доларів можуть бути вкладені, по інвестуванню багато можливостей, щоб інтегруватись і платити податки, розвивати економіку України, інвестувати у переробку, інфраструктуру», – сказав Тарас Висоцький,

Четвертий – побудова зерносховищ неподалік портів та поруч з кордонами України. Про них зазначив директор із розвитку АТ «Укрзалізниця» Андрій Рязанцев.

Зараз маємо недостатню кількість сертифікованих зерносховищ, розташованих в близькості до морських портів, а також на західних кордонах та переходах на Білорусь. Це напрямки для інвестування, які дозволять нам на 20% додатково збільшити перевезення і нівелювати фактор сезонності перевезень», – сказав Рязанцев.

Про готовність інвестувати в бізнес на території України розповів головний виконавчий директор компанії Аl Rajht International for Investment, яка, окрім іншого, займається землеробством, Халід С. Аль-Малах.

Багато є привабливого Україні. Великомасштабне виробництво, проведені канали в зоні, де посуха відбувається. І населення має добрі навички роботи в сільському господарстві, багато професіоналів у цій сфері, можна співпрацювати з ними, є можливості придбання техніки. У нас в Саудівській Аравії великий досвід. На півдні України довгий світловий час, коли можна використовувати електрику сонячну енергетику замість дизельної чи мазутної електроенергетики», – відповів на тези українських доповідачів Халід С. Аль-Малах.