друкувати


Микола Сольський розповів про обмеження землі в одних руках

29 листопада 2019, 09:32

Якщо аграрій обробляє 7 тис. га, а обмеження в одні руки – 500 га, то в перший рік він оформить власність на себе, наступного року — на дружину, а потім або відмовиться від викупу землі, або почне шукати обхідні шляхи, наприклад, викуповувати через підставних осіб, чи іншими шляхами. І більшість таких підприємців, я переконаний, шукатимуть обхідні шляхи. Створити обмеження по ринку землі, які не спрацюють – це забрати гроші у аграріїв і віддати юристам. Таку думку висловив голова комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Микола Сольський під час виступу на І Аграрному форумі, організованому ГО Агро-Продовольчою радою та Всеукраїнською асоціацією сільських та селищних рад, як співорганізатор до них долучився Укрсадвинпром. Медійні партнери: AgroРolit.comKurkul.com  та Agronews.ua.

Дивіться, нас у Верховній Раді 400 депутатів і не найрозумніших – ринок розумніший за нас, а в країні мільйон юристів. Тож, якщо виникне бажання, закон можна обійти 300 разів… Створювати обмеження, які не працюють – це забрати гроші у аграріїв і віддати юристам. Юристи – не проти. Але я абсолютно впевнений, що 99% людей, які сьогодні обробляють землю, не хочуть випускати її з рук», – заявив Микола Сольський.

За його словами, саме аграрії, які працюють на угіддях від 1 тис. га до 60 тис. га, обробляють 60% земель в Україні. Саме вони «відкусили» за останні 7 років найбільше від великих і малих виробників (близько 2-3% с/г земель)

В нас 70 найбільших компаній, які працюють більш ніж на 100 тис. га, обробляють 20 % від всіх с/г земель. 10 тис. компаній (від 1тис. га до 10 тис. га) обробляють 60 % земель. Близько 30 тис. підприємств (до 500 га) обробляють 15 % с/г земель», – повідомив голова аграрного комітету.

До того ж Сольський звернув увагу на той факт, що в Україні відсутні обмеження на концентрацію в одних руках орендованих земель, але ситуація на ринку від того кардинально не змінюється.

У нас в країні відсутнє обмеження з концентрації орендованих земель в одних руках. За останні 7-8 років практично не відбувається змін в структурі тих людей, що орендують землю. І це відбувається вже досить тривалий час», – звернув увагу на цікавий факт Микола Сольський.