друкувати


Агробізнес із Саудівської Аравії та України обговорили спільні проекти в агросекторі

28 листопада 2019, 13:48

Український агробізнес та із Саудівської Аравії обговорили можливості для співпраці в аграрному секторі. Про це йшлося під час конференції II Саудівсько-український аграрний бізнес-інвестиційний форум у Києві, повідомляє кореспондент AgroPolit.com.

Товарообіг між Україною та Королівством Саудівська Аравія у 2018 року склав $935,88 млн. Водночас на український експорт припало $749,08 млн. Серед аграрних позицій наступні: зернові культури (60,0%), м’ясо та їстівні субпродукти (7,7%), жири та олії тваринного або рослинного походження (5,5%).

Україна є своєрідним агрохабом для Близького Сходу. У нас найкращі в світі ґрунти. Разом з Аргентиною ми маємо 73% чорноземів планети. Україна може подвоїти агроекспорт у найближчі роки. Якщо в 2018 році вона експортувала 70,1 млн т зерна, то в 2019 році вже 74,3 млн т. Тобто, для нас 100 млн т експорту зерна – вже не межа», – озвучує горизонт роботи колишній міністр аграрної політики і продовольства України (2014-2016 рр.) Олексій Павленко.

Бізнес із Саудівської Аравії бачить вигоду від роботи в Україні та уже активно тут працює.

«Україна має багато переваг для Саудівської Аравії. Вона ближче в територіальному плані, тому експорт продукції може бути на 60-65% дешевший, ніж експорт з країн Південної і Північної Америки. Статистика показує, що з кожним роком збільшується кількість населення і попит на продукти харчування. Це серйозний виклик для аграрного сектору. В Саудівській Аравії населення складає 34 млн. Є величезний попит на імпортовані продукти, тому Україна має всі можливості зайти в цей сектор, як можливий постачальник продовольства», – пояснює директор сільськогосподарської практики Palladium Group Рей Мул.

СЕО «Контінентал Фармерз Груп» Георг фон Нолкен розказав про роботу компанії і Україні та подальші очікування від влади для поліпшення умов для цієї роботи.

Ми обробляємо майже 200 тис. га в 5-ти областях Західної України. У нас 400 тис. т можливості для зберігання, які працюють і вдень, і вночі. Ми міжнародна, але і місцева компанія… Нам треба бути сталими і стабільними в довгостроковому плані. Це не короткострокова програма, а на 20-25 років. Ми звертаємо увагу у своїй роботі на соціальну відповідальність, щоб це було корисно для місцевої громади. Маємо довгострокові відносини з громадою і зосереджуємо уваги на підтримку місцевих лікарень», – розповідає він про поточну роботу.

Але нині компанія стикається з низкою викликів, зокрема, з ринком землі. «Ми моніторимо реформу землі, не хочемо спекулювати на цьому. Але хочемо убезпечити наш банк землі, щоб бути успішними в Україні», – пояснює Нолкен.