друкувати


Уперше за 10 років в Україні упорядкують лісовий фонд

27 листопада 2019, 11:00

Міністерство енергетики та захисту довкілля розробить інструкцію з упорядкування лісового фонду України, щоб закон №249-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо заборони суцільних рубок на гірських схилах в ялицево-букових лісах Карпатського регіону» діяв ефективно. Про це розповів народний депутат, голова Комітету Верховної Ради з питань екологічної політики та природокористування Олег Бондаренко, повідомляє Укрінформ.

«Ми розуміємо, що деякі положення цього закону є суперечливими, вони викликають зауваження, є контраверсійними. Стосовно цих зауважень: ми поспілкувалися з Мінекоенерго. Міністерство запевнило нас в тому, що для того, щоб цей закон ефективно діяв, і в тому стані, в якому він перебував, були попереджені можливі зловживання щодо засовування цього закону, міністерство розробить інструкцію з упорядкування лісового фонду України», – сказав Бондаренко.

Він зазначив, що ця інструкція була відсутня протягом майже 10 років.

Нарешті ми вчинимо так, щоби цей закон став стимулом для врегулювання даного питання, –  наголосив Бондаренко.

За словами нардепа, буде розроблено правила рубок головного користування в лісах Карпат, санітарні правила, внесено зміни до нормативних актів.

Цими змінами ми, сподіваюся, врегулюємо ті спірні питання, які були висловлені з боку науковців та екоспільноти, – сказав Бондаренко.

Депутат запевнив, що його комітет і надалі прислухатиметься до зауважень.

Крім того, Бондаренко пояснив, що Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо заборони суцільних рубок на гірських схилах в ялицево-букових лісах Карпатського регіону» було ухвалено, оскільки мораторій на проведення суцільних рубок головного користування в ялицево-букових деревостанах на стрімких схилах в Карпатському регіоні припинив свою дію в 2011 році.

Тобто протягом 9 років мораторію не було взагалі. Це суттєво погіршило екологічний стан, рекреаційний стан лісів, яких цей мораторій стосувався. Поданий законопроєкт спрямований саме на заборону суцільного вирубування ялицево-букових лісів на гірських схилах Карпатського регіону, – пояснив Бондаренко.

Нагадаємо, що до проекту «Ліс у смартфоні» підключено 10 областей.