друкувати


З 2020 року міжнародні ветсертифікати на експорт видаватимуть через електронну систему

26 листопада 2019, 12:45

Держпродспоживслужба у межах програми Світового банку 2020 року планує почати впроваджувати проект з видачі міжнародних ветеринарних сертифікатів на експорт. Про це повідомила т. в. о. голови Держпродспоживслужби Ольга Шевченко, повідомляє прес-служба відомства.

Вона пояснила, що це дозволить бізнесу зекономити час і кошти, які витрачаються на оформлення таких документів: «Часто наш бізнес стикається з тим, що через технічні помилки у документах дуже часто машини з вантажем повертаються з кордону. Крім того, деякі країни вимагають оформлення сертифікатів із перекладом на їхні мови, а це значно ускладнює ведення бізнесу й передбачає витрачання додаткових коштів».

З наступного року видача міжнародних ветеринарних документів відбуватиметься через електронну систему, яка, зокрема, передбачатиме можливість перекладу різними мовами для тих країн, які цього вимагають. Це, відповідно, потребуватиме ресурсів з нашого боку в частині постійного відстеження законодавства інших країн, але ми готові на це піти, щоби система спрацювала. Бо це імідж держави, – заявила Шевченко.

У свою чергу директор Державного підприємства «Агентство з ідентифікації та реєстрації тварин» Ігор Клименок повідомив, що цим плани Держпродспоживслужби з діджиталізації не обмежуються.

У 2020 році будуть створені електронні кабінети для суб’єктів господарювання, які займаються тваринництвом. Ідея полягає в тому, щоб функціонування всіх документів зводилося в одну систему. Це спростить саму процедуру видачі документів. Якщо суб’єкт господарювання зможе самостійно заповнювати інформаційні сторінки, це зменшить час заповнення відповідних граф інспекторами Держпродспоживслужби, — наголосив Ігор Клименок.

За його словами, будь-який зареєстрований суб’єкт господарювання через особистий кабінет матиме доступ до всіх баз даних. Це дозволить забезпечити прозорість, спростить аналіз роботи та пришвидшить прийняття рішення, а також гарантує економію коштів.

Достатньо оформити одну заявку через особистий кабінет, щоб інспектор розумів, який вантаж буде відправлятися. Це дозволить швидше та якісніше обробити всі ветеринарні документи, — повідомив Ігор Клименок.

Також він зазначив, що у персональний кабінет акумулюватиметься інформація зі всіх джерел, які є, та будуть створені в майбутньому: Єдиного державного реєстру тварин, Єдиного державного реєстру ветеринарних документів, інспекційної системи і системи ветконтролю.

Вони об’єднуватимуться в одну інформаційну систему, де суб’єкт господарювання може аналізувати дані та готувати запити. Відмови в видачі ветеринарних документів зведуться до нуля. Тому що під час формування заявки система попереджатиме про необхідні документи, які мають бути в суб’єкта господарювання, щоб отримати дозвільний документ. Тобто, попередню версію дозвільного документа він зможе сформувати в себе в електронному кабінеті сам. І якщо є якісь помилки, він може виправити їх, не приїжджаючи декілька разів до державного інспектора, — зазначив Ігор Клименок.

Нагадаємо, що затверджено критерії оцінки ризиків у сфері ветеринарної практики.