друкувати


ЄБРР і Глобальний екологічний фонд виділять $55,8 млн на підтримку розвитку біоенергетики в Україні

21 листопада 2019, 17:00

Європейський банк реконструкції та розвитку (EBRD) спільно з Глобальним екологічним фондом (GEF) профінансують програму підтримки розвитку біоенергетики на суму понад $50 млн. Про це повідомила асоційований директор, заступник голови ЄБРР в Україні Леся Кузьменко, передає Інтерфакс.

«Програма спрямована на технології та системи зі збору, зберігання та переробки агробіомаси. На її реалізацію ми розраховуємо мобілізувати майже $50 млн», — сказала вона на офіційному відкритті програми «Україна: Стійкі інновації в ланцюжку створення вартості в біоенергетиці».

Провідний інженер ЄБРР в Україні Тетяна Маркута уточнила, що загальна сума розрахованої на чотири роки програми становитиме $55,8 млн, і запустити її планується з IV кварталу 2019 року. За її словами, Глобальний екологічний фонд у рамках програми надає грантову підтримку.

Велику частину цих коштів — $50 млн — буде спрямовано на кредитування біоенергетичних проектів у приватному секторі, ще $3,5 млн — на заохочувальні гранти, сказала Маркута. Решту коштів планується направити на інформаційну підтримку та освітні проекти у сфері біоенергетики.

Ми подивимося на варіанти можливого стимулювання розвитку біоенергетики у рамках програми та оберемо два-три напрями, які будуть найвигідніші для України, — додала провідний інженер ЄБРР в Україні.

Вона зазначила, що підтримка розрахована на компанії в сфері агро та логістики, компанії, які можуть працювати з відходами, а також ті, які виробляють і переробляють біомасу.

«Теоретично, будь-яка приватна компанія, яка так чи інакше вплине на розвиток ланцюжка створення біомаси, може стати бенефіціаром цієї програми», — наголосила Маркута.

За словами Кузьменко, у зв'язку з ратифікацією Паризької угоди Україна поставила дуже амбітну мету — до 2030 року знизити викиди парникових газів на 40%.

Ця програма внесе свій внесок у досягнення поставленої цілі. На жаль, частка відновлюваної енергетики становить усього 3% від загального виробництва первинної енергії, — сказала вона

Водночас, за її словами, сільгоспсектор має величезний потенціал агробіомаси, яка може використовуватися для виробництва енергії.

«За оцінками наших фахівців, використовується не більше ніж 5% залишків на полях для переробки та виробництва енергії. Програма спрямована на прискорення виробництва відновлюваної енергії та надання фінансового інструмента, який дасть змогу мобілізувати інвестиції у цей сектор», — уточнила менеджер ЄБРР в Україні. ЄБРР з 2006 року інвестував у проекти з відновлюваної енергетики більше ніж EUR500 млн, зокрема EUR120 млн — у проекти з біоенергетики.

Відновлювана енергетика є нашим пріоритетом, — наголосила Кузьменко.

Нагадаємо, за 5 років у біоенергетику України інвестували понад €500 млн.