друкувати


Вадатурський вказав Мінінфраструктури на вади нових законопроектів про водний транспорт

20 листопада 2019, 18:40

Гендиректор компанії «Нібулон» Олексій Вадатурський розповів заступниці міністра інфраструктури Олександрі Клітіній про недоліки законопроекту №1182 «Про водний транспорт України» та альтернативних до нього №1182-1 та №1182-2. Документи були зареєстровані в парламенті у вересні та блукають у комітетах.

Парламент попереднього скликання також розглядав законопроекти «Про водний транспорт» (№2475а та №2475а-3, №2475а-д), але після років обговорень їх не прийняли.

Щодо нових законодавчих ініціатив, Вадатурський зазначив, що бачить корупційні ризики у намірі дозволити іноземним суднам ходити українськими річками:

Арифметика тут проста. Іноземний флот, заходячи у внутрішні води, не платить акцизний податок на пальне і ПДВ, а отже в Україні процвітає контрабанда пального, не платить рентну плату за користування водними ресурсами, суднові команди якого працюють на офшорних суднах і не сплачують податки в Україні. А це не лише відсутність належного захисту Державного прапору України на внутрішніх водних шляхах, а й грубе порушення міжнародного принципу взаємності доступу до ВВШ. У світі у свої внутрішні води пускають тільки переважно своїх», — сказав Вадатурський.

Другий недолік закону – відсутність екологічних обмежень для судноплавців, запевняє Вадатурський:

«Ви за дозвіл скидати суднові стічні води в територіальному морі, на Дніпрі та Південному Бузі (від столиці до Вознесенська) без обмежень на ходу. Про це йдеться у пункті 2 частини 2 Прикінцевих положень (зміни до ст. 67) проекту закону».

Третє – відсутність заборони компаніям добувати пісок у водоймах:

Ваші ініціативи сприятимуть ще й процвітанню незаконного добування піску в українських річках. Мова про надання права компаніям безконтрольно здійснювати днопоглиблювальні роботи без дозволу екологічних служб та місцевої влади (ч. 3 ст. 15). А це однозначно призведе до забруднення цим вилученим ґрунтом і берегів, і вод річок, і знищення нерестилищ. Згадайте, що у донних ґрунтах річок Прип’яті, Десни і північної частини Дніпра є радіоактивні речовини – наслідок Чорнобильської катастрофи», – зазначив експерт.

Вадатурський додав, що його компанія вже транспортувала річками понад 10 млн тонн вантажів і на власному суднобудівному заводі збудувала 76 сучасних суден, які ходять під прапором України.