друкувати


Юрій Косюк: Дотації – це, насправді, інвестиції в модернізацію економіки

21 листопада 2019, 06:57

Уряд має забезпечувати державну підтримку та компенсації українським підприємцям. Про це в інтерв’ю для Цензор.Нет повідомив власник агрохолдингу МХП («Миронівський хлібопродукт») Юрій Косюк.

«Давайте полетимо над Україною і побачимо, скільки нових виробництв є в країні, давайте пролетимо над Польщею — там, де все будується і куди українці їдуть працювати. Якщо ми не хочемо утримати українців вдома, якщо не хочемо повернути, тоді держпідтримка не потрібна. Але якщо наша мета — зберегти в країні робочі руки, треба допомагати бізнесу будуватися, давати дотації», — зазначив Юрій Косюк.

Він повідомив, що сьогодні МХП будується в Хорватії, Словенії та Саудівській Аравії, там, де без всіляких проблем отримує і дотації, й подяку за відкриття нових робочих місць, там, де держава надає бізнесу готові дороги й електромережі, дешеві кредити, сама оформляє будь-які папери.

В Україні нове поки не будуємо, дивимося на ситуацію, але готові продовжувати. Ось навіщо потрібні дотації, тому що в Україні сам інвестор повинен все будувати — всю місцеву інфраструктуру на порожньому місці, всі комунікації. Україна глобально неконкурентоспроможна в боротьбі за інвесторів. Дотації — це, насправді, інвестиції в модернізацію економіки, це прийнято в усьому світі», — додав Юрій Косюк.

Він також зазначив, що чутки про те, що МХП заробляє на дотаціях — це повна нісенітниця.

«МХП — це підприємство, де $1,5 млрд інвестицій тільки в один наш останній проект. Те, що люди називають дотаціями, це насправді компенсації за капітальними інвестиціями, які були введені в 2018 році та працювали, на жаль, для нашої країни дуже недовго. І я вам гарантую — мине істерія, прийде час, і наша держава знову поверне ці компенсації для інвесторів на розвиток промисловості в Україні», — переконаний Юрій Косюк.

Нагадаємо, Косюк також зазначив, що Україна не стане раптово багатою через ринок землі. Буде добре, якщо за перші два-три роки економіка держави отримає хоча б $ 5-6 млрд, але й вони в основному не підуть у бюджет.