друкувати


Ринок землі може прискорити економічне зростання в Україні на 0,5-1,5% на рік, — Світовий банк

20 листопада 2019, 07:30

Зняття мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення та створення прозорого та ефективного ринку землі має потенціал прискорити економічне зростання в Україні на 0,5-1,5% на рік протягом наступних 5 років. Про це йдеться у спеціальній доповіді Світового банку на тему: «Відкриття ринку землі для зростання сільського господарства в Україні».

«Скасування мораторію на продаж сільськогосподарських земель та створення прозорого та ефективного ринку сільськогосподарських земель може сприяти економічному зростанню в Україні на 0,5-1,5% на рік протягом періоду 5 років. Проект Закону про обіг земель сільськогосподарського призначення, який нещодавно прийнятий у першому читанні є важливим кроком вперед. Тому, його потрібно остаточно ухвалити та ввести в дію якомога швидше», — йдеться у доповіді.

Також зазначається, що мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення є найбільшою перешкодою для залучення необхідних інвестицій та збільшення продуктивності сектору. Відсутність ринку землі не створює належної ринкової мотивації для найбільш ефективного використання землі та інвестицій, які б могли допомогти збільшити продуктивність. Зокрема інвестицій у іригацію, вирощування культур з більшою доданою вартістю та впровадження новітніх технологій.

Нагадаємо, Світовий банк також прокоментував питання відкриття ринку землі для іноземців.