друкувати


Україна зайнялася питаннями обмеження транзиту продукції — прес-служба

10 червня 2016, 17:23

Українська делегація в ході засідання комітету Світової організації торгівлі про сільське господарство в черговий раз підняла питання обмеження Росією транзиту сільськогосподарської продукції в напрямку Казахстану. Про це повідомляє Зерно Онлайн.

Згідно з повідомленням, делегація РФ не надала істотних пояснень, зазначивши, що дії Росії відповідають правилам СОТ.

При цьому позицію України підтримали США, Канада, ЄС, Туреччина, Молдова і Парагвай.

На засіданні комітету делегація України підтримала питання щодо надання Молдовою роз'яснень щодо розміру діючих ставок ввізного мита на певну сільськогосподарську продукцію (питання від США), закриття Індією двох портів для імпорту яблук (питання від Нової Зеландії), внутрішньої підтримки та експортних субсидій Туреччини (питання від ЄС) і продажу пшеничного борошна Туреччиною (питання від США).

Нагадаємо, в лютому поточного року Україна та Росія заблокували взаємний транзит вантажних автомобілів в рамках загальних санкцій дій, що мають взаємний характер. Разом з тим, з 25 лютого — в результаті проведених переговорів - транзит був відновлений. Національна поліція України визначила транзитні маршрути для проїзду вантажних автомобілів з Російської Федерації. Так, маршрути припускають рух з/в Росію через два пункти пропуску в Сумській і Харківській областях.

Україна на засіданні Ради з торгівлі товарами СОТ висунула вимогу до Росії негайно усунути всі торгові обмеження, включаючи блокування транзиту.

Вимога України підтримали 8 членів "Великої двадцятки": Євросоюз, США, Канада, Австралія, Японія, Туреччина, Швейцарія та Південна Корея.

Міністерство економічного розвитку і торгівлі України вивчає ситуацію щодо перешкод, з якими стикаються українські експортери, що везуть свої товари в країни Азії та Кавказу через Російську Федерацію.

Україна на засіданні комітету Світової організації торгівлі з антидемпінгової практики на початку травня зажадала від країн-членів Євразійського економічного союзу (ЄАЕС), включаючи Росію, Вірменію, Казахстан і Киргизстан, скасувати антидемпінгові заходи щодо українських прутків і сталевих труб, а також припинити розслідування у щодо феросилікомарганцю.