друкувати


Рада ухвалила у першому читанні закон про демонополізації ринку спирту

15 листопада 2019, 17:00

Верховна Рада підтримала в першому читанні законопроект №2300  про демонополізацію ринку спирту з 1 січня 2020 року. Про це повідомляє АgroРolit.com.

В документі ідеться, що метою і завданнями прийняття цього законопроекту є скасування державної монополії на виробництво спирту та сприяння детінізації ринку спирту та лікеро-горілчаної продукції, він дає можливість ліцензованим суб'єктам господарювання будь-якої форми виробляти спирт.

Проектом Закону вносяться зміни до Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального», які передбачають, зокрема:

– скасування державної монополії на виробництво спирту починаючи з 1 січня 2020 року;

– надання можливості суб'єктам господарювання будь-якої форми здійснювати провадження діяльності з виробництва спирту за умови одержання відповідної ліцензії;

– повну лібералізацію експорту спирту з України.

Для захисту вітчизняного товаровиробника проектом Закону передбачено, що імпорт спирту до 1 січня 2022 року зможуть здійснювати лише уповноважені Кабінетом Міністрів України державні підприємства, – ідеться в документі.

Нагадаємо, що президент Володимир Зеленський вніс, як невідкладний, законопроект №2300 про реформу спиртової галузі.

Також радник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства з питань реформування спиртової галузі Сергій Блескун розповів про кроки, які необхідно здійснити для   реформування спиртової галузі.