друкувати


Перший етап запуску ринку землі повинен тривати 10 років, – Чайківський

15 листопада 2019, 16:00

Перший етап запуску ринку землі повинен тривати 10 років. Про це в інтерв’ю  AgroPolit.com заявив секретар аграрного комітету Іван Чайківський. 

За його словами, всі моменти відкритого ринку землі повинні бути чітко прописані в законі. Адже є ще один фактор, який слід враховувати, це вторинний ринок.

«З огляду на той факт, що керівництво держави має тверді наміри впровадити ринок землі, на першому етапі він повинен бути доступним виключно для фізичних осіб, які є громадянами України. Це повинні бути ті, хто живе і працює на землі, хто отримав громадянство не раніше, ніж три роки тому», – розповів Іван Чайківський.

Але, на його думку, виникає питання: для кого цей ринок землі повинен бути? Чи мають право іноземці володіти українською землею?

Моя позиція — я проти того, щоб українською землею володіли іноземці. І неважливо, чи будуть це росіяни, німці чи китайці. Українською землею повинні володіти виключно українці. Не ті українці, які вчора отримали громадянство, а ті, які народилися, живуть і працюють на цій землі», – зазначив Іван Чайківський.

До того ж він вважає, що у воюючой країні, яка має частину анексованих територій і цілу низку різних проблем, не варто й не можна на даному етапі вводити відкритий ринок землі.

На думку Івана Чайківського, оборот земель сільськогосподарського призначення фактично стосується двох сторін:

–        пайовиків, більшість з яких – люди старшого покоління, з пенсією, на яку важко купити ліки та інше необхідне;

–        аграрії, які переважно обробляють українську землю.

Тому, якщо розглядати ці дві сторони, ми розуміємо, що ринок землі потрібен, адже люди, які хотіли б сьогодні продати землю, повинні мати можливість це зробити за свого законного і конституційного права, додав він.

Нагадаємо, що Верховна Рада України від 13 листопада прийняла в першому читанні законопроект 2178-10 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення». Законопроектом скасовується заборона на продаж землі.