друкувати


Для боротьби з рейдерством Кабмін пропонує запровадити подвійну авторизацію за реєстрації прав власності

14 листопада 2019, 14:05

Кабінет міністрів України планує запровадити процедуру подвійної авторизації нотаріусів та державних реєстраторів за здійснення реєстраційних дій щодо прав власності, яка має побороти рейдерство. Про це повідомив міністр Кабінету міністрів України Дмитро Дубілет на своїй сторінці у facebook. 

Як пояснив міністр, раніше левова частка всіх випадків рейдерства — нелегальної перереєстрації прав власності — відбувається через те, що комп'ютери нотаріусів та реєстраторів заражали вірусами.

«Цікаво, що якщо ніякого зламу не було і реєстратор сам зробив незаконну дію, він міг завжди сказати, що його комп'ютер зламали», — зазначає Дубілет.

За його словами, раніше з цим держава планувала боротися, запровадивши складні програмно-апаратні комплекси, на які потрібно було б витратити значні кошти.

Мені ця ситуація нагадала інтернет-банки 10-річної давнини. Тоді люди ставали жертвами вірусів і втрачали гроші, а банки постійно просили їх оновлювати антивіруси. Але потім відсоток шахрайств різко впав. Чому? Правильно, завдяки другому фактору авторизації, або, простіше, SMS-паролям», — повідомив Дубілет.

Він зазначив, що наразі проведення подвійної авторизації буде опцією, однак надалі Міністерство юстиції має зробити його обов'язковим. Авторизовуватися реєстратори будуть не через SMS, а за допомогою відповідного застосунку Google, який є безкоштовним.

Нагадаємо, що в Міністерстві юстиції України дали інструкцію, що потрібно робити, якщо дізнались про незаконні реєстраційні дії щодо бізнесу.