друкувати


Фінансова стабілізація дається економіці України дуже дорогою ціною — Рибалка

10 червня 2016, 13:15

Фінансова стабілізація дається економіці України дуже дорогою ціною. Про це у своєму блозі на AgroPolit.com повідомив голова Комітету Верховної Ради з питань фінансової політики і банківської діяльності Сергій Рибалка.

Він пише, що На кінець 2015 року співвідношення обсягу кредитів до ВВП, тобто фінансова глибина економіки (financial deepening), становило менше 50%, що значно нижче цього показника для інших країн, зокрема, у Данії — 180%, у Японії — 187%, у країн Єврозони в середньому — вище 100%, у країн із найбільшими доходами — вище 150%.

"У банках — рекордна кількість грошей. Але через дії НБУ їхня кількість у реальному секторі економіки скорочується. Як кажуть, українських виробників перевели у режим грошового голодування", — зазначає Рибалка.

Він зазначає, що падіння рівня монетизації за усіма грошовими агрегатами (відношення грошових агрегатів до номінального ВВП) відбулося навіть в умовах падіння цього самого реального валового виробництва. Рівень монетизації за М3 у 2015 р. скоротився майже на 10 п.п. — до 49%.

"Навіть невтішні офіційні показники щодо об’ємів кредитування фахівці ставлять під сумнів. За їхніми словами, часто збільшення кредитування є ілюзією. По-перше, треба врахувати девальвацію гривні у тих банках, які мають валютні кредити.По-друге, іноді використовують карусельний принцип — видають черговий кредит старому клієнтові, щоб покрити заборгованість за попередньою позикою. Невеликий обсяг довгострокових кредитів продовжує скорочуватися. Структура кредитів, наданих підприємствам, свідчить про спрямування коштів банків головним чином на оптову та роздрібну торгівлю (майже 34%). Про кредитування довгострокових інфраструктурних проектів, масштабну модернізацію промисловості, проекти з імпортозаміщення взагалі не йдеться. Але це вкрай важливо, наприклад, з огляду на переорієнтацію низки підприємств, які працювали з Росією, на інші ринки", — пише він.