друкувати


Зібрано думки фермерів, холдингів та іноземців про модель земельного ринку в Україні

13 листопада 2019, 08:25

Думки фермерів, агрохолдингів та представників аграрних підприємств з іноземними інвестиціями, які працюють в Україні, щодо моделі земельного ринку було зібрано під час круглого столу у прямому ефірі. Детально про це читайте у матеріалі Чи варто боятися великих грошей на відкритому ринку.

«Ми зібрали представників різних класів: фермерів, середні компанії, і компанії з іноземним капіталом. Щоб вони сказали, яким бачать майбутній ринок землі та відповіли на три питання: чи варто відкривати ринок землі, чи варто допускати сюди іноземців, та які обмеження повинні бути. і чи взагалі вони потрібні», – сказав Олексій Мушак.

Представники агрохолдингів з іноземними інвестиціями розповіли, що мають різні позиції щодо перспективи відкриття ринку та можливості купувати землю закордонним інвесторам. Деякі компанії готові поступитися фермерам на кілька років у можливості купувати паї, інші ж навпаки – наполягають на необхідності виходу на вільний ринок.

Якщо до нас прийде пайовик, який здає нам землю в оренду, та захоче її продати, ми, у свою чергу, не зможемо її викупити через обмеження. Але це зможе зробити хтось інший. Тоді нам доведеться згорнути свою діяльність і займатися чимось іншим… Чому ми далі не можемо працювати тут, інвестувати в землю?», – висловився генеральний директор підприємства з іноземними інвестиціями ТОВ «Краєвид Поділля» Григорій Пуга.

Натомість на запровадженні  максимальних обмежень на  ринку наполягав голова об'єднання «Агро-Продовольча рада» Іван Слободяник.   

Я за дотримання традиції національного інтересу для створення середнього класу, через створення заможного українського селянства  де на початковому етапі буде заборона доступу для іноземців не на 4, 5, а хоча б на 10 років. І з обмеженням доступу до певної кількості землі».

Детальніше про учасників земельного онлайн-батлу читайте за посиланням.