друкувати


Уряд оприлюднив звіт за 2015 рік

2 лютого 2016, 09:04

Уряд опублікував текст поданого до парламенту звіту про хід і результати виконання Програми діяльності Кабінету Міністрів України у 2015 році. Ознайомитися  з ним можна за посиланням. Документ схвалено розпорядженням уряду від 1 лютого 2016 року № 57-р. Він розписаний на 161 сторінці, містить вісім розділів, які стосуються оборонної галузі, державного управління, антикорупційної політики, економічного регулювання, управління державною власністю, продовольчої політики, заходів для досягнення енергетичної незалежності, а також соціальної, культурної політики, розвитку молоді та спорту й міжнародної допомоги.

«Незважаючи на всі складні політичні та економічні виклики, які постали у 2015 році, завдання з відновлення макроекономічної стабільності та припинення падіння економіки Уряд виконав. Й очікування бізнесу, населення й міжнародних кредиторів є об’єктивною оцінкою, яка це підтверджує», – йдеться в документі.

Автори звіту зазначають, що, за даними НБУ, у третьому й четвертому кварталах 2015 року індекс ділових очікувань підприємств перевищив значення в 100%, чого не спостерігалося з другого кварталу 2014 року. У четвертому кварталі цей показник досяг 104% – максимуму за останні півтора року. Індекс споживчих настроїв продемонстрував зростання до 55,3 пункту у грудні 2015 року проти 43,7 пункту в березні 2015 року (дані компанії GFK).

Автори звіту також зазначили, що минулого року було проведено перший етап реформування податкової системи, який дав можливість удосконалити систему адміністрування податків, скоротити кількість податків і зборів, звітів і відповідно часові витрати бізнесу на їх підготовку, а також «отримати «канікули» малому бізнесу – час без проведення перевірок контролюючих органів і можливості для розвитку».

Крім цього, створені умови для успішного початку з 1 січня 2016 року поглибленої та всеосяжної зони вільної торгівлі з ЄС: «Станом на 1 лютого 2016 року правом на використання квот скористалися імпортери м’яса птиці – на 100%, імпортери цукру – у кількості 20 тис. тонн, що становить 66% від загальної кількості квоти, й імпортери м’яса свинини – 278 тонн або 2,8%», – наголошується в документі.

У розділі «Нова продовольча політика» наведено ряд заходів, вжитих за минулий рік у галуз АПК. Зокрема, уряд нагадав, що схвалено єдину комплексну Стратегію з розвитку сільського господарства та сільських територій на 2015-2020 роки.