друкувати


Розрив між виділеними бюджетними коштами та заявками на програми держпідтримки становить різницю майже у 7 разів

7 листопада 2019, 15:05

Програма компенсації на придбання насіння вітчизняної селекції викликає зацікавленість у наших фермерів, хоча на ринку гостро стоїть питання конкуренції з іноземними виробниками. Про це в ексклюзивному інтерв’ю для AgroPolit.com розповіла директор департаменту мікро-, малого та середнього бізнесу Ощадбанку Наталія Буткова-Вітвіцька.

Нагадаємо, АgroPolit.com спільно з Ощадбанком запустив цикл матеріалів у межах проекту  #АгродотаціїВРозрізі, присвячених державним програмам підтримки АПК на 2019 рік (частина1, частина2).

Через наший банк 85 клієнтів отримали компенсацій на суму близько 4 млн грн. В цілому держава передбачила алокацію витрат на рівні 80 млн грн, а 29 банків заявили реєстрів на загальну суму 12 млн грн. Тобто розрив між бюджетними коштами та заявками (за результатами 8-9 місяців) становить різницю майже у 7 раз. Тож, можна сказати, що ця програма не була достатнім чином популяризована серед користувачів», – заявила Наталія Буткова-Вітвіцька.

За її словами, якщо порівнювати сьогоднішню ситуацію з тенденціями минулого року, ми все одно бачимо зростання попиту.

Наприклад, якщо брати конкретно програму по насінню, то за цей неповний рік кількість звернень збільшилася вдвічі. Хоча, я вважаю, що і банки, і країна в цілому не використовує максимально свій потенціал, адже ми бачимо, що бюджетування набагато вище, ніж алокація цих грошей. Ще раз повторюю, в Україні 40 тис. фермерів, а компенсацію отримали 85 господарств – це інформація, яка дисонує між собою», – пояснює Наталія Буткова-Вітвіцька