друкувати


Українські компанії з іноземним капіталом хочуть отримати рівні умови з іншими гравцями на ринку землі

7 листопада 2019, 10:17

Українські фермери з іноземними інвестиціями після відкриття ринку землі хочуть інвестувати в землю на рівні з іншими гравцями. Про це заявив генеральний директор «Краєвид Поділля» Григорій Пуга під час виступу на земельному віче у Києві, організованого радником прем’єр-міністра, депутатом парламенту 8-го скликання Олексієм Мушаком та AgroPolit.com, Latifundist.com, Kurkul.com.

«У мене до 10 тис га, але я вважаю себе українським фермером з іноземними інвестиціями. 12 років тому ми залучили ці інвестиції в Польщі. Завдяки цьому, а також ефективним технологіям і ощадному виробництву, ми створили компанію світового рівня. Працюємо чесно, офіційно, прозоро, сплачуємо все. А кістяк команди складають українці», – каже Пуга.

За його словами, вони також беруть на себе значну соціальну відповідальність щодо місцевих громад.

Ми взаємодіємо з громадами, допомагаємо їм, водночас співробітники компанії мають право бути співінвесторами компанії. Чому ми далі не можемо працювати тут, інвестувати в землю? Ми хочемо й далі працювати. Якщо до нас прийде пайовик і захоче продати землю, а ми цього через обмеження не зможемо зробити, це зробить хтось інший. Тоді нам доведеться згорнути свою діяльність і займатися чимось іншим. Ми виробляємо продукцію, яка експортується в інші країни. Знаходимо спільну мову. Не розумію, чому слід боятися іноземців?», — заявив Григорій Пуга.

Його підтримав Дмитро Мотузко, співзасновник компаній з сільгоспвиробництва, логістики та переробки. За його словами, в Україну потрібно запускати будь-який капітал.

Нам постійно кажуть, що в країну зайде спекулятивний капітал. Я вважаю, що запускати будь-який капітал — треба. Тому що ціною входу якраз буде ціна, яку спекулятивний капітал не зможе, і не захоче платити. Я не вірю, що при ціні в $2 тис./га якийсь спекулятивний капітал в нього піде. Тому що він розраховує на капітал, який відрізняється від ринкового», — повідомив Дмитро Мотузко.