друкувати


Якість української продукції не поступається європейській — Лапа

9 червня 2016, 16:02

Ми маємо створити для бізнесу комфортні умови, але при цьому повинні гарантувати безпечність української продукції на зовнішньому і внутрішньому ринках. Про це заявив Голова Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Володимир Лапа під час Українського інноваційного агропромислового форуму ’16, який відбувся 8 червня в рамках XXVIII Міжнародної агропромислової виставки «АГРО 2016».

Володимир Лапа зазначив, що останнім часом отримує безліч питань щодо якості вітчизняної продукції, зокрема, харчової. У цілому, наголосив Голова, українська продукція досить високої якості та відповідає світовим вимогам: «В українців є комплекс меншовартості: нібито у нас щось гірше, ніж в Європі, Штатах чи Канаді. Це не так, бо у переважній більшості випадків українська продукція за показниками безпечності та якості не поступається продукції, яка виробляється, наприклад, у зазначених країнах».

За його словами, проблема полягає у тому, щоб переконливо донести цю інформацію до міжнародних партнерів. «Наведу лише один приклад. Для того, щоб подати заявку на експорт до ЄС м’яса великої рогатої худоби, потрібно впроваджувати в Україні програму моніторингу, прогнозування і оцінки ризику появи губчастоподібної енцефалопатії ВРХ, яка коштує 35 млн. грн. в рік. І фактично через існуючі фінансові обмеження затримується процес визнання української продукції на закордонних ринках збуту», — зауважив голова Держпродспоживслужби.

Разом з тим, наголосив Володимир Лапа, незважаючи на брак бюджетних коштів, за останній період проведена величезна робота з виходу вітчизняної продукції на світовий ринок.

«Для цього потрібні перевірки. Але не просто перевірки, а перевірки, у результаті яких ми могли б гарантувати безпечність продукції для українського споживача і гарантувати визнання української продукції на світовому ринку збуту. Це наш принцип і ми його будемо дотримуватися, максимально комунікуючи із господарюючими суб’єктами, — заявив голова Держпродспоживслужби. — Наше завдання створити такі умови для роботи бізнесу, які будуть для нього максимально комфортними, але при цьому ми зобов’язані гарантувати безпечність української продукції на зовнішньому і внутрішньому ринках».