друкувати


Урядовців просять запровадити фермерське ФОП

7 листопада 2019, 17:05

Фермери просять урядовців запровадити фермерське ФОП, як це передбачає законодавство. Про це із заступником міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Інною Мєтєлєвою розмовляли керівники господарств під час круглого столу.

«Чого немає такого поняття, як фермер, тільки підприємці всі. Ми маємо документи, що ми фермери, а йдемо у податкову – нас не оформлюють фермерами. А це означає зовсім інші податки. Якби нам надали статус сімейного фермера, ми б зовсім інакше могли б почуватися», – сказала Наталя Никончук, керівник ферми «Відродження».  

Закон №6490-д, який передбачаєо податкове стимулювання розвитку сімейних фермерських господарств Верховна Рада ухвалила у липні 2018 року. Він передбачає пільговий порядок сплати єдиного соціального внеску для всіх членів фермерського господарства та для його керівника, а також фінансування з державного бюджету доплати ЄСВ упродовж 10 років. Однак пільгового оподаткування фермери поки не побачили, сказав Віталій Саблук, експерт із питань реформи та розвитку фермерських господарств.

У європейських країнах фермер чи група людей, які, незалежно від правового статусу, господарюють на землі. Європейські хартії передбачають безліч преференцій, менше податкове навантаження, механізмів спрощення обрахунку сплати податку. Наприклад, у Франції 70% фермерів ніколи як підприємці не працювали, вони працюють як фізичні особи. У нас право не вести бухгалтерію, а сплачувати податок на гектар спростить ситуацію, спрощений податковий облік», — розповів Саблук.