друкувати


В Україні очікують рекордного урожаю зерна – понад 70 млн т

4 листопада 2019, 18:00

Цього року урожай зернових в Україну може сягнути понад 70 млн т. Про це заявила начальник відділу агрометеорології Укргідрометцентру Тетяна Адаменко в коментарі УНІАН. 

«Загалом, у 2019 році були сприятливі погодні умови, і врожай абсолютно всіх культур зібрано на рівні минулого року. Зокрема, для кукурудзи роль відіграє не лише погодний фактор, а й технології, і сорти. Кукурудза випереджає за врожайністю минулий рік, якість її теж непогана. Соняшник і соя на рівні минулого року або трохи нижче. Але загальний вал уже вищий, ніж минулого року, і зібрано ще не весь урожай. Цілком вірогідний черговий рекорд – за 70 мільйонів тонн», – сказала вона.

Експерт зазначила, що умови для збиральної кампанії також були сприятливими, оскільки не було дощів, а жовтень видався теплим. Але при цьому погодні умови для сівби озимих культур по Україні були нерівномірними.

За словами Адаменко, у 2019 році загалом по країні не було масштабних посух, однак у Черкаській області та прилеглих районах сусідніх областей спостерігається великий дефіцит опадів.

Також вона повідомила, що у 2019 році в Україні середньорічна температура на 2-3 градуси перевищує норму, водночас тренд на підвищення температури зберігається.

У найближчі десять років, за прогнозами, найжорсткіші умови очікуються для ранніх ярових культур (ячмінь, овес), які сіються навесні. Шляхом підвищення температури в літні місяці вегетаційний період скорочується і зменшується врожайність", – сказала вона.

Нагадаємо, що станом на 1 листопада українські аграрії провели збирання зернових та зернобобових культур в Україні на площі 14,1 млн га або 92% до прогнозу та зібрали 66,7 млн тонн зерна при середній врожайності 47,2 ц/га.