друкувати


Державний зернотрейдер увійшов до сотні найбільших компаній України

5 листопада 2019, 12:10

ДПЗКУ увійшла до шести найбільших за вартістю активів державних агропідприємств за минулий рік. Це випливає з аналізу звіту Міністерства економіки та торгівлі (МЕРТ) «Ключові фінансові показники ТОП-100 державних компаній (ДП) за 2018 рік», повідомляє AgroPolit.com у аналітичному матеріалі

Так, ПАТ «Державна продовольчо-зернова корпорація України» (керівник — Ірина Марченко) посідає 100-те місце за прибуковістю у загальному рейтингу компаній, проаналізованих і поданих у звіті МЕРТом. Основні фінансові показники:  

  1. Кількість працівників — 4792 особи
  2.  Вартість активів — 31,7 млрд грн
  3.  EBITDA — 267,4 млн грн
  4.  Обсяг капітальних інвестицій — 101 млн грн
  5.  Оборотні активи — 28 млрд грн
  6.  Основні засоби — 3,2 млрд грн
  7.  Власний капітал — мінус 7,2 млрд грн
  8.  Кредиторська заборгованість (коротко- та довгострокова) — 38,9 млрд грн
  9.  Чистий дохід від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) — 10,6 млрд грн
  10.  Собівартість реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг) — 9,9 млрд грн
  11.  Чистий фінансовий результат — збиток 1,4 млрд грн
  12.  Валовий дохід — 698 млн грн

Як вдалося досягнути таких результатів, AgroPolit.com розпитав у голови правління ДПЗКУ Ірини Марченко.

Ми отримали компанію з величезним шлейфом боргів. Але сьогодні завдяки зміні фінансової політики вона генерує операційний прибуток. Тобто ми потихеньку генеруємо грошовий потік для того щоб оплачувати кредити. Я почала дуже агресивно. По-перше, ми впровадили систему «оптимальний казначей» — за рахунок створення автоматичної системи централізованого акумулювання грошових потік через центральний офіс і встановили «платіжні дні», таким чином, вперше встановивши фінансову дисципліну в корпорації. На поточний момент всі рухи грошових коштів йдуть тільки через корпорацію. У нас єдина платіжна система, ми працюємо в рамках узгодженого бюджету. Всі підприємства корпорації працюють тільки з державними банками — Укрексімбанком, Ощадбанком і Укргазбанком. Це припиняє будь-які натяки на махінації. Що це нам дало? Компанія на загальному рахунку генерує велику кількість грошових коштів. У нас на рахунках завжди на кінець дня понад 100 млн грн. Коли ти приходиш в банк і кажеш, що на рахунку маєш 100 млн, зрозуміло, що для тебе процентна ставка по залишку грошей привабливіша. Таким чином, ми отримуємо додатковий дохід для компанії і за підсумком минулого 2018 року він склав близько 65 млн грн», — пояснює вона.

 Марченко також озвучила річний прогноз щодо фінансових показників компанії. «За нашими прогнозами, на кінець 2019 року в нас буде мінус 100 млн грн. Та водночас ми заплатили 246 млн грн тіла кредиту (китайського, – Авт.) і відсотки. Якщо говорити про результати за 9 місяців, то ДПЗКУ збільшила чистий дохід від реалізації продукції в 1,6 разів — до 11,64 млрд грн. Валовий прибуток компанії збільшився на 8,6% — до 452,79 млн грн. За цей період чистий збиток скоротився в 7,3 разу до 180,62 млн грн. На хвилинку уявіть, що за 9 місяців в 2018 р. у нас було 1,32 млрд грн збитків», — коментує вона.

Завдяки системі комплексних дій та схваленій Кабміном стратегічному плану розвитку підприємства на 2019-2023 роки, які розробила Марченко зі своєю командою, підприємство поступово покращує фінансову стабільність.

Коли я прийшла в ДПЗКУ, мені пророкували дефолт корпорації в 2020 році. На поточний момент, за нашими розрахунками, у компанії вистачить грошей для того, щоб обслуговувати борги в 2020-2021 рр. З поправкою, звичайно, якщо не буде величезних курсових коливань»,  — підсумовує Ірина Марченко.