друкувати


В усіх громадах України з’являться земельні радники

4 листопада 2019, 15:29

Система надання безоплатної правової допомоги готується до запуску земельної реформи: у кожному такому центрі невдовзі працюватиме земельний радник. Про це повідомляє сайт Координаційного центру з надання безкоштовної правової допомоги (БПД). 

Повідомляється, що у трьох областях – Київській, Львівській та Миколаївській – за підтримки Світового банку реалізовано пілотний проєкт «Підтримка прозорого управління земельними ресурсами в Україні». Проведено тренінги для працівників системи безкоштовної правової допомоги (БПД, адвокатів, юристів органів місцевого самоврядування, об’єднаних територіальних громад, землевпорядників та реєстраторів). Мобільні групи виїжджали для консультування із земельних питань у віддалені громади.

Напрацьований досвід буде поширено на всю Україну. Зокрема, проводитиметься навчання працівників системи БПД до надання правової допомоги у сфері земельних правовідносин.

У кожному центрі з надання БВПД та бюро правової допомоги працюватиме хоча б один фахівець, який спеціалізуватиметься на земельних питаннях. Створюватимуться спеціалізовані центри з надання БВПД, які надаватимуть комплексну допомогу, зокрема із земельних питань.

Повідомляється, що оператори матимуть повний пакет правової інформації щодо всіх нагальних питань, котрі стосуються як власників земельних паїв, орендарів, так і тих, хто займається чи хоче зайнятися аграрним бізнесом.

З урахуванням даних соціологічних досліджень, буде підготовлено окремий розділ з земельних питань в українській правовій Вікіпедії – довідково-інформаційній платформі правових консультацій WikiLegalaid. Кожен українець, маючи лише доступ до інтернету, може отримати правову консультацію «простою мовою», щоб її зрозуміли люди без юридичної освіти.

Нагадаємо, що до 1 січня 2025 року всі власники незатребуваного земельної ділянки (паю) або їхні прямі спадкоємці повинні оформити право власності на земельну ділянку.