друкувати


Орендована земля продаватиметься тільки після закінчення терміну дії договору про оренду, — Мєтєлєва

4 листопада 2019, 13:23

Орендована на сьогодні земля зможе бути продана тільки після закінчення терміну дії оренди. Договір оренди дійсний до закінчення його терміну дії, а зміна власника не є підставою для розірвання договору. Про це заявила заступник міністра економіки з питань АПК Інна Мєтєлєва.

Повідомляється, що після завершення строку оренди останній орендодавець матиме право першого доступу й першої пропозиції з продажу ділянки. Завдяки цьому, як вважає Інна Мєтєлєва, на перших порах на ринок надійде не більш ніж 5% земельних паїв. 

Відтак вона переконує в тому, що нічого хвилюватися про можливий обвал цін на початку функціонування ринку, коли нарешті дозволять продавати землю тим, хто хотів це зробити увесь час, поки діяв мораторій.

Водночас заступник міністра погодилася з присутніми на дискусії фермерами, що в уряду наразі немає стратегії розвитку сільського господарства та села. Вона пояснила це тим, що розробка стратегії вимагає повної статистики за кожною областю щодо наявності природних (земля та ін.) і людських ресурсів.

Також Мєтєлєва запевнила фермерів, що підтримка саме фермерських господарств залишиться й надалі.

Зараз ніхто не говорить про підтримку середніх і великих господарств, вони й самі кажуть, що їм підтримки не треба – їм треба зрозумілі й стабільні правила гри", – сказала вона.

Нагадаємо, що до 1 січня 2025 року всі власники незатребуваного земельної ділянки (паю) або їхні прямі спадкоємці повинні оформити право власності на земельну ділянку.