друкувати


З’явилося 10 альтернатив для пшеничного борошна

4 листопада 2019, 08:23

В Україні виробляють близько 10 видів альтернативного борошна. Про це повідомляють аналітики компанії Pro-Consulting.

«Великим борошномельним комбінатам невигідно перебудовувати виробництво для випуску порівняно невеликих обсягів альтернативного борошна, тож таку місію цілком може взяти на себе малий і середній бізнес», – йдеться у повідомленні.

Сьогодні, за даними Асоціації борошномелів України, в нашій країні освоєно виробництво близько десяти видів альтернативного борошна. Найбільшу частку (близько 50%) серед них має кукурудзяна мука, з якої роблять палички, пластівці та інші продукти. На другому місці з 10-відсотковою часткою вівсяне борошно, оскільки вівсяне печиво також користується чималим попитом.

Виробництво інших видів альтернативного борошна ще не настільки сильно поширене в нашій країні, але саме з цих ніш можна спробувати отримати максимальний прибуток. Наприклад, маловідоме у нас борошно з полби на європейському ринку коштує 3,5 євро за кілограм, щоправда, собівартість такого продукту досить висока. Але якщо організувати вирощування, і переробку полби в межах одного проекту, можна досягти непоганого економічного ефекту», – зауважують аналітики.

Експерти зазначають, що невеликим підприємствам, які відрізняються управлінською і технологічною гнучкістю, цілком під силу налагодити не тільки помол нішевих зернових, а й організувати з отриманого борошна випічку готової продукції. Багато хто вже активно освоює цей сектор ринку, і в накладі не залишається, оскільки послідовники здорового способу життя готові платити більше за корисну їжу.

Нагадаємо, що названо регіони-лідери з виробництва хліба.