друкувати


Зеленський вніс законопроект про реформу спиртової галузі, як невідкладний, – Милованов

1 листопада 2019, 18:00

Президент Володимир Зеленський вніс, як невідкладний, законопроект №2300 про реформу спиртової галузі. Про це на своїй сторінці на facebook написав міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофій Милованов.

За його словами, реформа у приведе інвестиції в галузь, збільшить обсяг виробництва та кількість робочих місць, збільшить надходження в бюджет, та з часом дозволить наростити експорт спирту в інші країни.

Милованов написав, що сьогодні була нарада з президентом щодо реформи галузі спирту в Тернополі і поділився результатами її діяльності:

1. Виробництво легального спирту скоротилось в 4 рази за 10 років.

2. Доля тіньового ринку виросла з 10% в 2007 році до 55% зараз.

3. Рентабельність Укрспирту залишається біля 1%с виняток 2016 рік,

Зараз Сергій Блескун тимчасово виконує обов`язки керівника, був призначений нещодавно. Сьогодні відкрито конкурс на нового керівника. Буль ласка, подавайтесь, – написав Милованов.

Він повідомив, що президент Зеленський сказав, що «статус кво залишати неможливо» і потрібні радикальні зміни.

Статус кво, за оцінками Мінекону, приводить до втрат біля 10 млрд незібраного акцизу (через тіньовий ринок). Також є погана кримінально-правова ситуація (по простому – бандити), і не розвивається галузь, – вважає міністр.

І додав, що розвиток галузі вимагає демонополізації, приватизації та детінізації. І що президент Зеленський вніс як невідкладний законопроект 2300.

Цей законопроект скасовує монополію на спирт з початку 2020року, дозволяє будівництво нових заводі та приватизацію існуючих, створює систему ліцензування зі сторони держави, обмежує імпорт до 2022 року, – повідомив Милованов.