друкувати


Три ключові компоненти для майбутнього ринку землі – Мушак

1 листопада 2019, 07:30

Відсутність корупційних схем, повага права власності, максимальна відкритість для справедливої конкуренції та ціни за землю – це  основні три ключові компоненти для майбутнього земельного ринку. Про це на Форумі «LIFE AFTER: Ключові аспекти запуску ринку землі в Україні» заявив радник прем’єр-міністра України з економічних питань Олексій Мушак, повідомляє РПР.  

«При відкритті ринку землі ціна за 1 га складатиме в середньому $1800 – $1900, а податкові надходження до бюджету – 5 млрд грн щороку. І це без урахування податків від продажу землі, які складатимуть щорічно ще 5 – 6 млрд грн, – наголосив він.

Зайого словами, водночас стабілізується курс гривні та зменшаться валютні ризики. Він вважає, що зараз земля не генерує прибуток, а отже і не може бути національним багатством, як це закріплено в Конституції. 

Середні фермери зацікавлені у відкритті ринку землі виключно для фізичних осіб, адже вони обробляють  10-30 тисяч га і виграють від обмежень на ринку. Від повністю вільного ринку виграють звичайні громадяни, які отримають максимальну ціну за свою землю. Та на рівні об’єднаних територіальних громад (ОТГ) треба створити обмеження для запобігання монополіям. А також посилити Антимонопольний комітет і прозорість структури власності, – наголосив Олексій Мушак.

Нагадаємо, що голова партії «Голос» Святослав Вакарчук вважає, земельну реформу слід провести негайно, але, при цьому, врахувати інтереси українських фермерів та власників паїв.