друкувати


За роки незалежності з держвласності вкрали 600 тис га земель АПК – мінекономрозвитку

31 жовтня 2019, 18:06

Від початку 90-тих років було викрадено незаконними оборудками більше як 300 тис га землі, що належали державним підприємствами аграрної галузі. Про це повідомили під час зустрічі із пресою міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофій Милованов та його заступник з питань агрополітики Тарас Висоцький.  

«За документами було 1,3 млн га дежземлі під АПК. Тепер після інвентаризації – 600-700  тис га. Державна земля зникла. У нас було задокументовано у власності мінАПК 111 тис га державної землі. Однак тепер, після інвентаризації, виявляється, що у Держгеокадастрі зареєстровано 67 тис га. Ще триває останній етап інвентаризації, тому може бути цифра максимум 75 тис га. Однак 300-350 тис га зникли... Якщо взяти одне з найбільших ДП «Конярство» – внесено  лише 60% землі до Держгеокадастру. І така картина практично по всім ДП», – розповів Висоцький.

За результатами інвентаризації та на основі інформації про землю держпідприємств, зібраної у Держгеокадастрі  буде підготовлено документи для фонду Держмайна. Це для того, щоб провести подальшу приватизацію держпідприємств. А про землю, яку вивели з державної власності повідомлять правоохоронним органам, розповів Тимофій Милованов.

Коли дивишся – 10, 15 років тому земля була переведена під якимось приводом чи за рішенням у власність на чиюсь користь. Бувають інколи складні схеми, коли виводиться все підприємство на людей, які мають право користування. Їм щось виділяється. Інколи передається у комунальну власність. Але є інші схеми. Правоохоронні органи мають доводити та повертати. Під приватизацію можемо передати тільки те, що є в Держгеокадастрі», — розповів міністр.

Нагадаємо, у мінекономрозвику повідомили, що всі керівники збиткових аграрних держпідприємств будуть звільнені, багато з яких вже були звільнені.