друкувати


Що з відкриттям ринку землі українці робитимуть зі своїми паями – дослідження

30 жовтня 2019, 18:00

Більшість власників паїв (70%) у випадку запровадження ринку земель сільськогосподарського призначення продовжать його обробляти або здавати в оренду, 16% – мають намір його продати. Про це свідчать дані опитування, проведеного Соціологічною групою «Рейтинг» протягом 24-27 жовтня 2019 року.

Згідно результатів, близько чверті опитаних зазначили, що мають земельний пай: з них 6% – обробляють його самостійно, 17% – здають в оренду. Власників паїв найбільше на Заході, серед жителів сіл та осіб старшого віку.

Головними причинами, чому не обробляють самостійно земельний пай, більше чверті опитаних вказали відсутність фінансових можливостей та стан здоров’я (переважно через вік). Наявність інших видів доходів, відсутність відповідних знань і вмінь для заняття фермерством, проживання в іншому населеному пункті зазначили 10-12%.

 Більшість власників паїв (73%) не вважають вартість оренди справедливою, протилежної думки – лише 15%. 42% вважають, що вартість оренди землі сільськогосподарського призначення має встановлюватися державою, натомість 38% – визначатися ринком. Кожен п’ятий не визначився.

Ринковий механізм регуляції більше підтримують власники паїв, які самостійно їх обробляють, а також ті, хто вважає вартість оренди свого паю справедливою. При цьому молодь більше за ринок, старші – за регулювання державою. Ідею про ринок найбільше поділяють виборці Голосу і Європейської солідарності.

Нагадаємо, що дрібні виробники заберуть землю у великих компаній після відкриття ринку землі.