друкувати


Без держпідтримки імпортне насіння повністю витіснить українське – експерт

30 жовтня 2019, 13:17

Подальше зменшення держпідтримки буде сприяти збільшенню імпорту іноземних насіння в Україні в 3 рази – до $1,5 млрд –  і з часом повністю витіснить вітчизняні сортові ресурси з ринку насіння і садивного матеріалу. Про це повідомив завідувач відділом інвестиційного і матеріально-технічного забезпечення Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Олександр Захарчук, повідомляє прес-служба інституту.

Він зазначив, що Україна закуповує за кордоном насіння на $0,5 млрд щорічно.

«Уже зараз іноземні насіння виграє конкуренцію в порівнянні з вітчизняними по овочевим, кормовим і деяким технічним культурам – соняшник, ріпак, цукровий буряк, де його частка становить від 70% до 90%», – зазначив Олександр Захарчук.

За його словами, поширеною є практика поставки в Україну великих партій насіння іноземних фірм за демпінговими митними цінами. Вони реалізуються на внутрішньому ринку, негативно впливаючи на ціни придбання аналогічних вітчизняних насіння. Найбільші порушення правил відзначені при реалізації насіння цукрових буряків, ряду овочевих культур, квітів та багаторічних трав.

Така ситуація є прикрою і загрозливою. Адже зараз поставки вітчизняного насіння за кордон складають на суму всього $ 10-20 млн. Тоді як Україна має потенціал нарощування експорту цього виду агропродукції до $ 1,5 млрд, – вважає експерт.

Він також підкреслив, що для того, щоб реалізувати цей потенціал і запобігти експансії зарубіжних виробників насіння на ринок України, необхідно створити належні умови для подальшого розвитку вітчизняної селекції та насінництва. Роль держави при цьому повинна полягати в напрямку зусиль, в тому числі законодавчої та фінансової підтримки, на сприяння виходу вітчизняних сортів на міжнародний ринок, залучення іноземних інвестицій для створення інфраструктури насінництва, забезпечення законних і прозорих прав на інтелектуальну власність українських селекціонерів і селекційних установ.

Насінництво є потужною складовою зростання виробництва сільськогосподарських культур. Воно є важливим резервом підвищення споживчих якостей агропродукції, поліпшення якості та безпеки продуктів харчування. Від успішного розвитку насінництва залежить насичення ринку і продовольча безпека України, – підсумував Олександр Захарчук.

Нагадаємо, що український ринок амаранту зріс у 16 разів