друкувати


Агросектор – найбільш приваблива галузь для великого бізнесу, – опитування

30 жовтня 2019, 08:24

Сільське господарство, IT, а також традиційна і поновлювана енергетика є найбільш привабливими для інвестицій галузями в Україні. Про це свідчить опитування Американської торгової палати (American Chember of Commerce, AmChem) щодо бізнс-клімату, передає Інтерфакс-Україна.

«Три найбільш привабливі галузі для інвестицій: сільське господарство, IT і традиційна та відновлювальна енергетика», – оголосила результати опитування головний виконавчий директор Horizon Capital Олена Кошарна в ході Аервого інвестиційного форуму в Маріуполі.

Згідно з даними опитування, 82% опитаних компаній планують розширювати свій бізнес в Україні в найближчі п'ять років, тільки 5% вказали, що не мають таких планів, а 13% не змогли дати певної відповіді.

Крім цього, 88% учасників опитування очікують зростання доходів, зокрема, третина очікує зростання на 10%, ще майже стільки ж – більш ніж на 10%, збільшення більш ніж на чверть очікують 7% опитаних.

Говорячи про майбутнє підвищення заробітних плат, 46% представників великого бізнесу висловили плани підвищення їх на 5-10%, ще близько третини – більш ніж на 10%.

У той же час 74% учасників опитування зазначили, що найбільшим бар'єром для бізнесу є суди, 51% – податкові органи, 48% – правоохоронні органи. При цьому 41% учасників опитування зазначили, що стикалися з корупцією в Україні протягом останнього року, ще 48% негативно відповіли на це питання. 

Як вказала Кошарна, близько половини учасників опитування ведуть бізнес в Україні понад 20 років, 41% – більше 10.

Нагадаємо, що агрохолдинги, так само як малі та середні фермери, побоюються конкуренції іноземців на відкритому ринку землі, бо вже сьогодні не почуваються в економічній безпеці.