друкувати


Експерт розповів, хто виграє у разі відкриття ринку землі для іноземців

27 жовтня 2019, 09:30

За умови, якщо після відкриття ринку землі купувати зможуть іноземці, найліпше на ринку будуть почуватися українські кооперативи. Таку думку висловив учасник третього земельного віче Дмитро Мотузко, співзасновник компаній з сільгоспвиробництва, логістики та переробки. Організатор віче— радник прем’єр-міністра, депутат парламенту 8-го скликання Олексій Мушак та AgroPolit.comLatifundist.comKurkul.com.

«Що стосується впливу відкриття ринку землі на холдинги – для одних буде добре, для інших зле. Виграють ті, хто входить до складних сіток додаткової вартості, хто будує навколо себе кооперативи. Наприклад, «Кернел», як кооператив більш привабливий, ніж «Кернел», як агрохолдинг», – сказав Мотузко.  

Експерт зазначає, що навіть за умови законодавчих обмежень іноземні інвестори будуть входити на український ринок.

Зайдуть фонди, транснаціонали – цього не уникнути. Прийде спекулятивний капітал. Ті ж самі чиновники, судді, котрі захочуть легалізувати свій прихований капітал. Але що в цьому поганого? – Вони піднімуть ціну на землю. В усьому світі прибутковість від землі на рівні 1-2% – це не амортизаційний актив, який захищає від інфляції. У нашому випадку прибутковість можу скласти 7-10%. Це така-собі альтернатива банківського заощадження для українця», – сказав Мотузко.