друкувати


Після відкриття ринку землі в Україні пропонують встановити податок для агрохолдингів $100 з га

26 жовтня 2019, 10:30

Після відкриття ринку землі варто встановити податок для агрохолдингів $100 з га. Ці гроші за користування землею мають надходити до ОТГ. Таку думку під час третього земельного віче висловив Дмитро Мотузко, співзасновник компаній з сільгоспвиробництва, логістики та переробки. Організатори віче — радник прем’єр-міністра, депутат парламенту 8-го скликання Олексій Мушак та AgroPolit.comLatifundist.comKurkul.com.

Мотузко зазначив, що в ході земельної реформи варто створити умови для повноцінного розвитку громад.

«$100 з га щомісяця – це непогані гроші для розвитку ОТГ. Податки мають бути досить великими. Щоб бізнес не витрачав мільйон гривень на соціальні проекти, а платив податок на землю в ОТГ. Хай громада сама розвиває для себе соціальні проекти. Вирішує, школу, церкву чи садок відремонтувати. Треба підтримувати найслабших – пайовиків і фермерів», — заявив Мотузко.

Спікер зазначив, що великі аграрні підприємства під час дискусії про відміну мораторії переконують про максимально низькі ціни на землю.

Фермер знає, для чого працює і гарантує не лише продовольчу безпеку та ВВП в країі, а й рівномірне заселення території. Натомість коли йдеться про підприємство, у якого 10 тис га землі, воно коштує мільйони доларів. І там виникає друга після страху базова емоція – жадібність. Хочуть купити все дешево, а потім продати. Бо більшість бізнесменів, окрім фермерів, для яких сільське господарство – це бізнес, розглядають варіанти виходу з такого бізнесу», — переконує учасник земельного віче.