друкувати


Власники паїв вимагають у президента відміни мораторію на продаж землі

24 жовтня 2019, 18:10

Власники паїв під вікнами офісу Президента вимагають відміни мораторію на продаж землі. Учасники акції стверджують, що їх не влаштовують ті доходи, які вони отримують від оренди паїв та що хотіли б розпоряджатися своїми землями вільно та покращувати добробут власних родин. Про це у коментарі AgroPolit.com розповів один з організаторів акції Ігор Щедрин.

«Володимир Зеленський у своїй передвиборчій програмі провести в Україні економічні реформи. І чи не найважливішою з них є право українців купувати і продавати землю. Бо від цього залежить, як буде розвиватися економіка не тільки села, а й всієї країни вцілому. Ми хочемо, щоб кожен українець мав не фіктивне право бути тимчасовим орендарем на своїй землі, а мав право власності на свою землю», – сказав Ігор Щедрин.

Громадський активіст Юрій Богданов пояснює – обіцяні президентом земельні реформи можуть зашкодити провести політичні сили в парламенті, які активно подають та лобіюють законопроекти проти відміни мораторію, а також великі землевласники, які не хочуть втрачати своїх пайовиків.

Земельними питаннями в Україні займається дуже обмежене коло людей – аграрні барони та олігархи. Вони користуються тим, що можуть будувати всілякі схеми і мають підтримку в парламенті. Однак попри те, що активне суспільство вимагає змін, їх дивацько-радянські ідеї не повинні допомогти їм завадити запровадженню ліберальних реформ в Україні», – сказав Юрій Богданов.

Серед присутніх на акції – пайовики, які вже підготували документи для продажу паїв та які хотіли б зробити це у вкрай короткі терміни. Вони принесли стоси своїх паперів під офіс Президента.

Нагадаємо, що аграний комітет відхилив урядовий законопроект про ринок землі №2178 та рекомендував прийняти за основу парламенту законопроект про ринок землі №2178-10.

Законопроектом №2178-10 пропонується:

1) зменшити обмеження щодо концентрації земель в межах області з 15% до 8%;

2) ввести обмеження щодо концентрації земель у межах ОТГ у розмірі 35%;

3) ввести перехідний період до 1 січня 2024 року для заборони виходу на вільний ринок іноземцям. Під час нього юридичні особи, бенефіціарні власники яких є іноземці, особи без громадянства, юридичні особи, створені за законодавством іншим, ніж законодавство України, іноземні держави, не зможуть набувати у власність землі с/г призначення державної, комунальної власності, а також пайові землі, за винятком тих земель, які на момент набрання чинності законом вже є в оренді, емфітевзисі таких юридичних осіб та за умови, що такі юридичні особи створені не менш ніж 3 роки до набрання чинності закону.