друкувати


Для завершення децентралізації у депутатів вимагають прийняти закони про повноваження управлінців у громадах

23 жовтня 2019, 14:00

Для завершення процесу децентралізації представники місцевого самоврядування просять народних обранців ухвалити низку законів, які визначать повноваження управлінців, котрі працюють в ОТГ. Перелік законів озвучив Сергій Чернов, президент Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування «Українська асоціація районних й обласних рад», повідомляє власний кореспондент AgroPolit.com.

Насамперед представник асоціації запропонував прийняти поправки до закону «Про місцеві вибори», а також закони, які було подано на розгляд парламенту попереднього скликання. Це законопроекти «Про адміністративно-територіальний устрій», «Про засади адміністративно-територіального устрою», «Про стимулювання розвитку регіонів», «Про зміни до Податкового кодексу», «Про зміни до Бюджетного кодексу», «Про службу в органах місцевого самоврядування».

У нас є громади, де мешкає 2 тис людей, а є, такі, де живуть 8 тисяч людей. Хто забере сьогодні власність сьогодні собі на баланс, хто її утримуватиме, якщо вона не буде надавати функції, які надавали сільські чи районні ради. Так само, якщо є дуже малі та дуже великі громади, може скластися ситуація, що префект на рівні району може мати більше функцій, ніж префект на рівні області в іншому регіоні. Але це нелогічно, так не повинно бути. Ми набрали фахівців у громади, плануємо створювати нові посади. Але кожен має знати, хто за що відповідає і де його повноваження обмежуються. Також немає визначеної кількості депутатів місцевих рад, щоби були представлені інтереси усіх громад», – сказав Сергій Чернов.