друкувати


В Україні вводиться в дію Кодекс із процедур банкрутства

21 жовтня 2019, 12:00

З 21 жовтня 2019 року вводиться в дію Кодекс України з процедур банкрутства, який набрав чинності 21 квітня 2019 року. Про це повідомляє прес-служба Міністерства юстиції України.

«Завдяки введенню Кодексу, Україна наступного року може піднятися на 10 позицій у рейтингу Світового банку з легкості ведення бізнесу завдяки прийнятому акту», – зазначила з цього приводу заступник міністра юстиції Валерія Коломієць.

За її словами, Кодекс містить раціональні новели, які оптимізують процедуру та закривають наявні у законі "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" прогалини, має чітке окреслення напрацьованої за зазначеним законом практики у правові норми.

Зокрема, Кодексом:

Крім того, як повідомляється, Кодексом врегульовано принципово нову для України процедуру відновлення платоспроможності фізичних осіб.

Основні принципи цієї процедури є достатньо лояльними стосовно банкрута: відкриття процедури виключно за ініціативою боржника, можливість задоволення вимог кредиторів шляхом реструктуризації та/або погашення боргів шляхом реалізації всього майна боржника, що входить у ліквідаційну масу, недоторканність житла, неможливість повторної процедури банкрутства", — додали у Мін'юсті.

«Міністерством юстиції України проведено відповідні дії з розробки нормативно-правових актів, необхідних для впровадження Кодексу в дію. Так, Кабінетом міністрів України прийнято 4 постанови, проекти яких було розроблено Мін’юстом, та видано 10 наказів. Водночас, Міністерство юстиції продовжує роботу щодо деяких нормативно-правових актів, видання яких після введення Кодексу в дію не перешкоджає можливості здійснення процедур банкрутства за новими правилами», – наголосила Коломієць.

Нагадаємо, у Мін’юсті назвали 3 області, які найчастіше страждають від рейдерів.