друкувати


Орендну плату за 1 га землі та земельний податок пропонують збільшити

21 жовтня 2019, 09:12

Паралельно із вільним ринком землі потрібно ініціювати збільшення розміру орендної плати за 1 га сільськогосподарської землі та розмір земельного податку. Таку ініціативу керівники та представники органів місцевої влади та ОТГ озвучили на зустрічі з питань земельної реформи із головою аграрного комітету Миколою Сольським. Наприкінці тижня аграрний комітет відхилив урядовий законопроект про землю №2178 і підтримав альтернативний №2178-10.

Керівники та представники місцевих органів влади попросили аграрний комітет розглянути можливість збільшення розміру ставки земельного податку та орендної плати за 1 гектар землі, що збільшить доходи місцевих бюджетів. Адже в рамках децентралізації, функції місцевих органів влади з утримання соціальної  інфраструктури та на інші ціли зросли, а от база для фінансування – ні.

На зустрічі також обговорювався ряд інших питань: переважне право викупу землі, законопроект про об’єднання водокористувачів для розвитку зрошення на півдні України, розпаювання державних земель та передачу частини з них на паї для воїнів АТО, передачу ОТГ від Держгеокадастру основних функції контролю за землями та інші.

Нагадаємо, із $270 доданої вартості, яку в середньому генерує український аграрний сектор з 1 га сільгоспземель, сільські громади у вигляді різноманітних податків отримують менше $15.

Із областями-лідерами за найбільшою вартістю орендної плати за 1 га землі можна ознайомитися тут.

Рейтинг областей України за нормативно-грошовою оцінкою та орендною ставкою с/г земель дивіться за посиланням.