друкувати


ОТГ отримають від Держгеокадастру дві основні функції контролю за землями, – Сольський

20 жовтня 2019, 11:57

Дві основні функції контролю над землями, які отримають громади від Держгеокадастру в межах земельної реформи, назвав Микола Сольський, голова комітету ВР з питань аграрної і земельної політики. Він зустрівся у Києві з головами місцевих рад та ОТГ.

«Держгеокадастр з того моменту, як передасть землю громадам, втратить контролюючі функції. Контролюючі функції перейдуть до громад. Але не всі, – сказав Сольський, додавши: «Відповідальність громад – стежити за випадками нецільового використання землі та за самовільним зайняттям землі».

Сольський зазначив, що функції нагляду за порушенням екологічних норм та неефективним застосуванням сівозмін під час користування землею залишиться в екологічних інспекторів та міністерства енергетики та захисту довкілля. Так само будуть нести відповідальності керівники громад за випадки, коли ділянки будуть придбані або передані в оренду з порушенням законодавства.

Якщо ви побачите, що хтось неправомірно придбав або орендував землю – будете звертатися до правоохоронних органів.  Вони мають розбиратися. Це вже буде не ваша відповідальність», – пояснив народний депутат.  

Микола Сольський анонсував наступну зустріч із керівниками громад, де буде проведено роз’яснення, як подавати документи та реєструвати процедури продажу чи оренди земель через «ПроЗорро».