друкувати


Закон про ринок землі не захищає с/г угіддя від експлуатації, – еколог

18 жовтня 2019, 18:00

Погоджений аграрним комітетом альтернативний законопроект про ринок землі №2178-10 не захищає с/г угіддя її від експлуатації. Про це заявив еколог, професор Яків Дідух, повідомляють «Економічні новини».

За його словами, владні структури не мають інформації про цінності угідь, а закони про землекористування не передбачають захист і збереження с/г угідь.

«Згідно зі статтею 20 чинного Земельного кодексу: встановлення і зміна цільового призначення земельних ділянок здійснюється за проектами землеустрою щодо їх відведення, а зміна цільового призначення земельних ділянок приватної власності — за ініціативою власників земельних ділянок», – ідеться в повідомленні.

Професор додав, що така юридична норма відкриває найширші можливості для абсолютно безкарної хижацької експлуатації землі, або й зовсім до використання с/г землі під забудову, що категорично заборонено в розвинених країнах.

У «кращому» випадку, землевласник може розорати пасовище і засіяти його соняшником або ріпаком, що набагато технологічніше та прибутковіше, але веде до швидкого виснаження родючого ґрунту", – зазначається у повідомленні.

Нагадаємо, що профільний комітет парламенту відхилив урядовий законопроект про ринок землі.