друкувати


Україна може залишитися у 2020 році без власної молочки

19 жовтня 2019, 08:25

З початку 2019 року в Україні закрилося близько 100 середніх молочних ферм. За відсутності державної підтримки Україна може залишилися без молочних продуктів власного виробництва.  Про це повідомляє UBR. 

Віце-президент Асоціації виробників молока Ганна Лавренюк повідомила, якщо в наступному році молочні аграрії залишаться без будь-яких урядових цільових програм підтримки сектору, то це матиме катастрофічні наслідки для галузі.

«На наступний рік дуже складно робити прогнози, зокрема й за цінами. Ми дуже залежні від аграрної політики та політичних рішень нашого уряду. Протягом трьох років ми пожинали плоди скасування спецрежиму ПДВ для аграріїв. Жодним іншим механізмом підтримки агросектору його не замінили. Податкове навантаження зросло, довело багато підприємств до межі виживання. Ринок землі теж запускають без будь-яких пільг для молочників, а без землі вони не виживуть. Тому корів зараз просто вирізають», – каже Лавренюк.

В повідомленні йдеться, що ситуація з утриманням рогатої худоби загострилася в серпні, коли з'явилися повідомлення від уряду, згідно з ним, у 2020 році згортатимуть усі державні програми підтримки молочного скотарства. Буквально відразу після надходження такої інформації галузь не дорахувалася 5 тис. корів.

Нагадаємо, що, за попередніми оцінками, до 2030 року виробництво молока в Україні може зменшитися на 12%.