друкувати


В Україні з’явився перший Реєстр рибогосподарських об’єктів — Ковалів

8 червня 2016, 07:54

7 червня Держрибагенство презентувало перший в історії України Реєстр рибогосподарських об’єктів та їх частин. Про це на прес-конференції розповів голова відомства Ярема Ковалів.

По суті Реєстр є уніфікованою електронною базою з вичерпною інформацією про всі водойми України, придатні для рибогосподарської діяльності, аквакультури або рибного фермерства. Йдеться про назву і розташування водного об’єкта, його реєстраційний номер, цільове використання водного об'єкта, найменування користувача (орендаря) водного об’єкта; основні об’єкти рибогосподарської діяльності (види риби) строк дії договору оренди водного об’єкта або земельної ділянки.

«За 20 років в Україні не було створено жодної інформаційної бази, де збиралася б інформація про водні об’єкти, що використовуються чи можуть бути використані для рибництва. Тому ми досі достеменно не знаємо, скільки водних об’єктів у нас задіяно, як наслідок - скільки риби вирощується. Статистика говорить, що близько 20 тис., а люди «з галузі», що близько 50 тисяч. Запуск реєстру по суті є першим кроком до того, щоб зробити єдину прозору інформаційну базу рибогосподарської галузі, просту і зрозумілу для інвесторів. Все дуже просто — ти заходиш на сайт, обираєш область, водний об’єкт і бачиш – ведеться на ньому господарська діяльність чи він вільний, відкритий для інвестицій», — зазначив Голова Держрибагенства Ярема Ковалів.

Для зручності водні об’єкти мають різне маркування кольором. Вільні від оренди позначені синім кольором, а ті, де вже працюють підприємці — сірим. Наприклад, натискаючи на такий водний об’єкт, як Краснопавлівське в-ще користувач бачитиме, що воно знаходиться у с. Краснопавлівка, Лозівський р-н, Харківської області, використовується для рибогосподарської діяльності користувачем ПП «Східно-український науково-сільськогосподарський центр «Аграрій», який розводить такі види риби, як короп, товстолобик, білий амур, лящ, судак, плітка, карась, окунь, плоскирка. А наприклад, ставок Сухий Бурлук в тій же області є вільним і може бути взятим у оренду.

Відповідно Постанови КМУ № 979 Держрибагентство є відповідальним за наповнення та ведення реєстру, а територіальні органи Держрибагентства, органи місцевої влади, облдержадміністрації та самі користувачі зобов’язані надавати йому інформацію про укладені правочини щодо оренди водойм, Реєстр містить для цього необхідну електронну форму.

«Наразі реєстр працює у тестовому режимі, у загальному доступі є лише частина водойм Харківської області, єдиної області України, що надала нам повну інформацію щодо водойм. Однак, Реєстр буде наповнюватись кожного дня, в процесі заповнення бази даних інформацією, яку отримуємо з регіонів. Користуючись нагодою, звертаємося до органів місцевої влади та облдержадміністрацій та самих користувачів із проханням надати необхідну нам інформацію у стислі строки. У випадку злагоджених дій всіх учасників процесу — маємо до кінця 2016 року повноцінно запустити ресурс у масштабі всієї країни», — додав Ковалів.

Він повідомив, що протягом червня ресурс працюватиме у тестовому режимі, тому користувачі зможуть надсилати свої пропозиції та побажання щодо оптимізації його роботи за формою зворотного зв’язку, що є на сайті.