друкувати


Юрій Апальков самовільно призначив себе гендиректором Укрдержфонду підтримки фермерів

17 жовтня 2019, 15:00

Юрій Апальков, який раніше виконував обов’язки керівника Українського державного фонду підтримки фермерських господарств, сам себе призначив генеральним директором підприємства. Про це свідчить указ Укрдержфонду №91-к., передає agronews.ua з посиланням на джерело.

Нагадаємо, Апалькова було призначено в. о. гендиректора указом Мінагрополітики в серпні 2018 року строком на 2 місяці – до призначення керівника. Аж до серпня поточного року кожні два місяці МінАПК перепризначувало Апалькова в. о. У жовтні термін його повноважень закінчився.

Як прокоментував провідний юрист Агросекьюріті Сергій Запальний, дії Апалькова можуть бути кваліфіковані як перевищення повноважень із метою захоплення державного підприємства:

По-перше, покладання функції про виконання обов’язків директора не є терміновим договором і під відповідну статтю Трудового кодексу не підпадає. По-друге, Апальков не був гендиректором і не може сам себе ним призначити».

Після ліквідації Мінагрополітики та передачі функцій Міністерству економічного розвитку і торгівлі, в його веденні виявилися сотні підвідомчих підприємств. На думку юриста, така концентрація активів негативно позначиться на ефективності управління.

Ситуація з Укрдержфондом фермерів – перший дзвіночок. Зважаючи на відсутність належного контролю перед керівниками держпідприємств, може виникнути спокуса узурпувати владу й перетворити держкомпанії на свої вотчини, як це намагається зробити Апальков», – сказав Запальний.