друкувати


Озвучено новий формат доступу іноземців на український ринок землі

15 жовтня 2019, 18:47

Іноземним юридичним компаніям та іноземцям пропонують продавати право оренди на с/г землі після відкриття ринку землі в Україні, а не право власності на неї. Про це повідомив голова громадської організації «Прозора земля» Володимир Коваленко під час прес-конференції «Відкриття ринку земель с/г призначення: урядовий законопроект і оптимальна модель для України».

На його думку, такий підхід вирішує дилему щодо того, як повестися із національним багатством – землею, що закріплено статтею 14 Конституції України.

«Слід дозволити купувати сільськогосподарські землі виключно громадянам України та юридичним особам (без іноземного капіталу), а для юросіб з іноземним капіталом та іноземців закріпити у законі лише право оренди землі й саме це право продавати їм. Землю не варто продавати, а право оренди – так», — вважає він.

На його думку, такий крок – необхідність, зважаючи на нерівність фінансових умов (вартість капіталу для покупки землі) українських та іноземних потенційних покупців. Як приклад він навів фінансові можливості інвесторів з Китаю.

Наприклад, потужність капіталу Китаю вражає: тільки у 2015 році китайські інвестори придбали у світі 607 сільгосппідприємств на суму $112,5 млрд. У перші місяці 2016-го Китай уклав 82 зарубіжні угоди на загальну суму $73 млрд. Розумієте, про які суми йдеться? Про яку конкуренцію можна говорити, якщо впустити на український ринок землі таких китайських інвесторів? Про жодну», — наголошує він.

Нагадаємо, що у парламенті зареєстрували законопроект про ринок землі № 2178-10, який може стати основним за впровадження земельної реформи в Україні. Загалом же у Раді наразі є понад 10 земельних законопроектів.