друкувати


У Раді зареєстрували альтернативний законопроект про ринок землі

10 жовтня 2019, 11:00

У Верховній Раді України зареєстрували законопроект №2178-6 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення». Про це йдеться на офіційному сайті ВРУ, передає AgroPolit.com.

Ініціатором альтернативного законопроекту про ринок землі є народний депутат Сергій Лабазюк.

Документом пропонується першочергове впровадження ринку землі лише для фізичних осіб – громадян України. Надалі, після відпрацювання механізму купівлі-продажу, з 1 січня 2023-го, пропонується надати доступ до ринку юридичним особам створеним за законодавством України, кінцевим бенефіціарним власником (контролером) яких є виключно громадяни України.

Такий підхід покликаний знизити соціальну напругу населення, 70% якого виступає проти впровадження ринку землі, через занепокоєння щодо масової купівлі українських земель іноземцями", — йдеться у пояснювальній записці до законопроекту.

Крім того, пропонується встановити обмеження щодо загальної площі земельних ділянок сільськогосподарського призначення, які можуть перебувати у власності фізичних осіб – до 500 га., юридичних – до 50 тис. га, що запобігатиме надмірному накопиченню масивів земель в одних руках.

Нагадаємо, раніше у Верховній Раді було зареєстровано 9 законопроектів про запуск ринку землі. Один із них урядовий (№2178) , два (№2194№2195)  – від аграрного комітету і три альтернативних до одного з них (№2178-4№2178-3,  №2178-2), решта – від окремих депутатів. Їх детальний аналіз читайте за посиланням.

Розгляд законопроектів аграрним комітетом заплановано на 16 жовтня.

27 основних положень комплексного законопроекту про ринок землі дивіться у матеріалі.