друкувати


Недоотриманий прибуток від оренди державної землі складає близько 1 млрд грн – Милованов

9 жовтня 2019, 15:30

Недоотриманий прибуток від оренди державної землі складає близько 1 млрд грн. Про це заявив міністр економічного розвитку, торгівлі та сільського господарства Тимофій Милованов під час брифінгу щодо розвитку аграрно-промислового комплексу, який пройшов у Києві 9 жовтня. Нагадаємо, чинна влада активно обговорює деталі різних законопроектів, пов'язаних з майбутнім відкриттям ринку землі.

«Нам потрібно вирішити питання з державною землею. На жаль, вона не завжди обробляється ефективно, а навіть коли й ефективно, то гроші не йдуть до держави, а розкрадаються. Наприклад, ми нещодавно розмовляли з новим керівником Волинської філії держцентру сертифікації насінництва та посівного матеріалу, виявилося, що 300 га державної землі було передано на опрацювання за договорами підряду, і фінансовий результат для держави – мінус 7 млн грн. Тобто виходить, що держава не тільки здає землю в оренду, а ще й доплачує, щоб її хтось обробляв. А робиться це дуже просто: в контракті, де держава бере на себе спільне з орендарем зобов'язання, наприклад, купити добрива, ціни завищуються, а під час розподілу результатів підприємницької діяльності, які легко занизити – держава несе збитки», – заявив Милованов.

За його словами, розмір збитків сягає значних обсягів і цю проблему потрібно вирішувати.

За нашими розрахунками, недоотриманий прибуток в підприємствах АПК , які володіють землею, складає близько 1 млрд грн на рік. Це те, що ми могли б отримувати, якби не крали. І це ми не говоримо про НААН з 400 тис. га земель; не говоримо про більшість органів центральної влади, де у них є непрофільні активи. Ми говоримо про офіційну державну землю», – заявив міністр Милованов.