друкувати


У Раді пропонують закривати ФОПи без штрафів за несплату ЄСВ

8 жовтня 2019, 09:30

Голова фінансового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев зареєстрував законопроект, яким пропонує на 30 днів скасувати штрафи за несплату ЄСВ для ФОПів і самозайнятих осіб, які не сплачували податки за періоди без доходів. Текст законопроекту опубліковано на сайті Верховної Ради.

«Як свідчить практика, значна кількість самозайнятих осіб та фізичних  осіб-підприємців, які не отримують доходу і фактично не здійснюють будь-якої підприємницької діяльності, досі не ініціювали процедуру державної реєстрації припинення підприємницької діяльності  чи зняття з  обліку, як самозайнятих осіб, а отже, таким особам буде нараховано штрафні санкції та пеню за несплату ЄСВ», — йдеться у пояснювальній записці.

За словами Гетманцева, законопроект розроблений з метою  унеможливлення застосування несправедливих штрафних санкцій щодо ФОПів і самозайнятих осіб, які не сплачували ЄСВ за періоди, протягом яких вони не отримували доходів.

Автор законопроекту пропонує ввести 30-денний період із моменту набуття чинності документа, протягом якого самозайняті особи зможуть здійснити реєстрацію припинення підприємницької діяльності без застосування до них штрафів за несплату ЄСВ.

Нагадаємо, в Україні об'єднають звітності щодо ЄСВ та ПДФО.