друкувати


Рейдерство в Україні: у Мін'юсті розповіли про суттєві зміни у сфері державної реєстрації

8 жовтня 2019, 07:30

Верховна Рада прийняла в цілому законопроект №1056-1 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту права власності», який встановлює ряд дієвих антирейдерських запобіжників. Про це повідомила заступник міністра юстиції України з питань державної реєстрації Ольга Оніщук, повідомляє прес-служба уряду.

«Прийнятий парламентом закон виключає акредитованих суб’єктів із числа тих, хто здійснює повноваження у сфері державної реєстрації. Також підвищується відповідальність за порушення в цій сфері. Зокрема, встановлено визначення КМУ критеріїв, за якими визначається ступінь відповідальності за відповідні порушення, допущені в сфері державної реєстрації, що значно знизить корупційні ризики в сфері контролю», – поінформувала Ольга Оніщук.

Вона зазначила, що серед іншого законом встановлено обов’язок реєстратора визначати обсяг цивільної дієздатності фізичних осіб і цивільної правоздатності та дієздатності юридичних осіб, а також перевіряти повноваження представника фізичної або юридичної особи щодо вчинення дій, направлених на набуття, зміну чи припинення речових прав, обтяжень таких прав у разі реєстрації прав не в результаті вчинення нотаріальної дії.

Крім того, відтепер встановлюється додатковий захист нотаріально засвідчених документів, на підставі яких проводиться державна реєстрація, шляхом викладення їх на спеціальних бланках нотаріальних документів, а доступ державного реєстратора до державних реєстрів здійснюватиметься шляхом багатофакторної аутентифікації, тим самим буде забезпечено захист від несанкціонованих проникнень у реєстри», – зазначила заступник міністра юстиції.

Нагадаємо, СБУ блокувала рейдерські афери держреєстраторів на Київщині.