друкувати


5 млн га державної землі перебувають у тіні – заява

4 жовтня 2019, 09:13

По 5 млн га державних земель немає жодних документів, хто на них заробляє, господарська діяльність них перебуває в тіні. Таку заяву під час земельного віче озвучив радник міністра внутрішніх справ Михайло Апостол. Організатором віче виступив радник прем’єр-міністра, активіст земельної реформи, депутат парламенту 8-го скликання Олексій Мушак та AgroPolit.comLatifundist.com та Kurkul.com

Апостол розповів, що по більше як половині земель, які перебувають у розпорядженні міністерства агрополітики, немає жодних документів та звітів про ведення на них сільського господарства. Тому експерт радить за відкриття ринку державну землю залишати лише тим підприємствам, які запропонують якісний бізнес-план. В іншому випадку – ділянку передавати громадам.

5 млн га державних земель, а нині невідомо, як вони використовуються. Щодо роботи на 50-60% ділянках землі, яка під МінАПК, жодні звіти не надходять уже давно. Тому, наприклад, Національна академія аграрних наук, має розробити бізнес-план. І вказати, що потрібно стільки землі на такі-то цілі. І так має зробити кожне підприємство», — сказав Михайло Апостол.

Експерт зазначив, що, за даними Держгеокадастру, в Україні нараховуються біля 310 тисяч власників земельних паїв, які померли, однак їхню спадщину не переоформили.

1,5 млн га сільгоспугідь фактично не мають власника. Але їх використовують, тоді як мільярди не надходять до місцевих бюджетів. Таких земель близько 10 млн га. Приблизно, як площа Болгарії», – сказав Михайло Апостол.